خرید و مشاوره فنی: 65555653-021

انواع گلخانه های صنعتی برای کشت کدام اند؟

فهرست مطالب

کشاورزی و تولید مواد غذایی مورد نیاز انسان ها از دیرباز موضوعی قابل تامل بوده و بشر همواره به دنبال راه هایی در جهت رفع نیاز ها و مشکلات این حوزه می باشد تا بتوان غذای خود را در سریع ترین زمان و با راحت ترین روش تهیه نمود.

 در کل دنیا جمعیت به طور قابل توجهی در حال افزایش است و در راستای تأمین غذا و خوراک، دیگر روش های سنتی کشاورزی نمی توانند به تنهایی کارآمد باشند و این نیاز مردم را پاسخ گویند. از طرفی ضرورت استفاده از محصولات تازه در همه ماه های سال و به دست آوردن محصولات با کیفیت مطلوب، کشت های گلخانه ای را روی کار آورده و به آن ها رونق دوچندانی بخشیده است. امروزه کشت گلخانه ‌ای اهمیت بسیار بالایی دارد. کشت گلخانه ای می تواند مکمل بسیار خوبی برای بخش کشاورزی باشد و کمبود های آن را جبران کند. ضمن این که می تواند در سرتاسر سال و در هر منطقه ای، سبزیجات و صیفی جات تازه پرورش دهد و آماده مصرف کند. گلخانه ها برای رشد و تکثیر گل های زینتی هم کاربرد دارند. راه اندازی و نصب آن هم تقریباً ساده است و با مصرف انرژی پایین، سودآوری خوبی خواهد داشت. 

گلخانه چیست؟

 گلخانه فضایی مناسب رشد گیاهان مختلف و یا به عبارت دیگر خانه گل ها و گیاهان محسوب می شود. هر گلخانه با توجه به نوع آن، شامل چارچوب یا اسکلت چوبی یا فلزی می باشد؛ که سقف و دیواره آن با پوششی شفاف احاطه شده است. این پوشش شفاف اجازه ورود گرما و نور خورشید را فراهم می کند. گلخانه شرایطی را از نظر نور، رطوبت، دمای هوا و... ایجاد می کند تا گیاهان مختلف در تمام طول سال بتوانند در آن رشد کنند. گلخانه ها انواع و اندازه های مختلف دارند که با توجه به هدف استفاده از آن، انتخاب می شوند. 

کشت گلخانه ای چیست؟

 به تولید محصولات کشاورزی با کیفیت، در محیط حفاظت شده گلخانه، کشت گلخانه ای می گویند. در محیط گلخانه شرایط کشت گیاهان ارتقا یافته و از آن ها در مقابل آفت ها، سرما و گرمای آسیب زا و دیگر عوامل مخرب محافظت می شود. این حفاظت از گیاهان با استفاده از تکنولوژی های روز صورت می گیرد. 

انواع گلخانه ها از نظر جنس اسکلت

 

ممکن است فردی در حیاط پشت خانه اش گلخانه‌ ای کوچک ایجاد کند ولی احتمالا نمی تواند در آن رزماری پرورش دهد چرا که گلخانه های معمولی با انواع صنعتی آن از تفاوت هایی برخوردار می باشد. در گلخانه صنعتی شرایط محیطی به وسیله سیستم های پیشرفته ای کنترل و تنظیم می گردد، فرمان های این دستگاه ها از قبل توسط اپراتور آن ها وارد می شود که بسته به نوع گیاهان از تفاوت هایی برخوردار می باشد. ولیکن در گلخانه های معمولی خبری از این سیستم ها نیست و گرما مورد نیاز معمولا توسط نور خورشید و اثر گلخانه‌ای تامین می گردد.

 گلخانه های سنتی: جنس اسکلت این نوع گلخانه از تیرهای چوبی است؛ و برای پوشش آن هم از پلاستیک استفاده می کنند. مزیت این نوع گلخانه این است که هزینه کمی دارد؛ ولی نمی تواند به خوبی از گیاهان در برابر شرایط جوی و آفت ها مراقبت کند. در این گلخانه ها از هیچ تکنولوژی ای استفاده نمی شود و فقط نور خورشید و اثر گلخانه ای از گیاهان نگه داری می کنند. 
انواع گلخانه های صنعتی برای کشت کدام اند؟
 گلخانه های صنعتی: گلخانه های صنعتی از اسکلت های فلزی شامل قوطی های فلزی یا لوله های گالوانیزه ساخته می شوند. در این گلخانه ها برای ایجاد محیط مناسب رشد گیاهان، از تجهیزات و سیستم های مدرن برای گرمایش، سرمایش و تهویه استفاده می شود. این امر باعث می شود که گلخانه های صنعتی محدود به زمان یا مکان خاصی برای احداث و بهره برداری نباشند و امکان رشد گیاهان خوراکی و زینتی در سرتا سر سال و در هر منطقه جغرافیایی فراهم باشد. گلخانه های صنعتی به نام های «تونل پلاستیکی» یا «گلخانه های کوانست» نیز مشهور هستند. 

چرا استفاده از گلخانه های صنعتی طرفداران زیادی دارد؟

 با توجه به تقاضای بازار نسبت به تولید هرچه بیشتر محصولات کشاورزی و گیاهان زینتی، دانشمندان کشاورزی به این مهم تشویق شدند که با استفاده از دانش خود و تکنولوژی های مدرن و پیشرفته، از منابع کشاورزی حداکثر سود را ببرند. یکی از این راه ها این بود که گلخانه های صنعتی را طراحی کنند که نه تنها نیاز بازار را پاسخگو باشد بلکه بتواند سود بسیار خوبی را برای سرمایه گذاران در همه ماه های سال به همراه بیاورد. کشت گلخانه ای معضلات کمتری نسبت به کشت های سنتی دارد و سودآورتر است. 

مزایای استفاده از گلخانه صنعتی

 نصب و را ه اندازی آن بسیار راحت است.برای تولید و پرورش انواع مختلف گیاهان تزیینی، سبزیجات، گیاهان بوته ای و نهال ها مناسب است.با استفاده از گلخانه صنعتی همیشه میوه و سبزیجات تازه در اختیار مصرف کننده قرار خواهد گرفت.به دلیل مدیریت آفت ها و بیماری ها، محصولات با کیفیت بهتری تولید می شوند.مصرف آب کاهش می یابد چون در آن از روش های نوین آبیاری مثل آبیاری تحت فشار استفاده می شود.در یک واحد سطح یکسان، مقدار محصول بیشتری نسبت به کشاورزی سنتی می توان پرورش داد.محصولات در زمان کمتری به بار می نشینند و این باعث می شود برگشت سرمایه زودتر اتفاق افتد و سودآوری بالا رود.از زمین های غیرقابل کشت هم می توان در این روش استفاده کرد.در تمام طول سال قابل استفاده است؛ چون به خوبی می تواند از گیاهان در برابر سرما و گرما، نور خورشید و رطوبت محافظت کند.محدودیت مکانی ندارد و در هر منطقه آب و هوایی قابلیت اجرا دارد. 

نکات لازم برای راه اندازی گلخانه صنعتی

 آشنایی کلی به اصول کشاورزی و یا مشاوره با یک کارشناس کشاورزی می تواند اولین قدم شما باشد.زمینی که برای احداث گلخانه در نظر می گیرید باید مسطح و دسترسی به آن آسان باشد. 
انواع گلخانه های صنعتی برای کشت کدام اند؟
 گلخانه شما باید استانداردهای رشد گیاه را داشته باشد و به خوبی در مقابل باد، برف و سرما مقاوم باشد.هوا باید به خوبی در آن جریان داشته باشد. توجه به این نکته حائز اهمیت است.باید یک منبع مناسب تأمین آب از نظر مقدار آب و نسبت املاح موجود در آن داشته باشید. حداقل مقدار آب مورد نیاز برای یک شبانه روز در تابستان برای هر هزار متر مربع گلخانه، هشت تا ده متر مکعب می باشد. گیاهان مختلف نسبت به املاح آب، حساسیت های متفاوتی دارند؛ که مهم ترین آن محدودیت در برابر شوری آب است.محصول کشاورزی موردنظر خود را با توجه به شرایط آب وهوایی منطقه، وسعت گلخانه و سرمایه اولیه ای که به آن اختصاص داده اید، انتخاب کنید. 

انواع گلخانه ها ی صنعتی در ایران

 در ایران اغلب گلخانه ها از دو نوع کمانی و قله ای هستند؛ و با توجه به شرایط آب و هوایی هر منطقه شیب و اندازه آن ها با یکدیگر متفاوت اند. این تفاوت در شیب و اندازه ها، با هدف دریافت بیشترین نور، استفاده بیشتر از زمین و کاهش هزینه ها صورت می گیرد. انواع آن به صورت زیر می باشند: 

گلخانه های اسپانیایی، گاتیک یا سیرکولار

 این گلخانه یکی از پرکاربردترین گلخانه هاست. سقف این گلخانه ها به صورت منحنی یا کمان زاویه دار و دیواره های آن کاملاً عمودی ساخته می شوند. اسکلت آن فلزی است و پوششی که در سقف و دیواره ها استفاده می شود از جنس پلاستیک یا پلی کربنات است. همین امر باعث می شود که این گلخانه مقاومت بالایی در برابر طوفان و برف داشته باشد. در این گلخانه از نور خورشید استفاده بهینه تری می شود و تهویه مناسبی دارد. گلخانه های اسپانیایی بیشتر در مناطق گرمسیری کاربرد دارند؛ چون مقاومت خوبی نسبت به بادهای شدید آن منطقه از خود نشان می دهند. جهت ساخت آن عموماً شمالی-جنوبی است تا در تمام زمان ها آفتاب گیر باشد. شکل کلی آن به گلخانه های قدیمی شباهت دارد ولی بسیار کاراتر از آن هاست. به دلیل هزینه کم احداث آن و تولید محصولات باکیفیت در این گلخانه، همیشه استفاده از آن ایده آل بوده و هست. امکان نصب سیستم های پیشرفته برای پرورش حرفه ای گیاهان در آن وجود دارد. شکل منحنی سقف باعث می شود آب باران و برف روی آن سرازیر شوند و کوچک ترین قطره ای روی گیاهان نریزد. از طرفی قوس گاتیک سقف باعث می شود ارتفاع خط الراس مرکزی گلخانه بیشتر شود و امکان پرورش گیاهان با ارتفاع بلند تر هم فراهم شود. این نوع گلخانه صنعتی بیشتر در کشورهای اسپانیا و ترکیه استفاده می شود. 

گلخانه های تونلی

 گلخانه های تونلی کاملاً شبیه یک تونل از سطح زمین به صورت منحنی شکل، ساخته می شوند و دیواره های عمودی ندارند. سقف آن ها هم به صورت منحنی کامل یا زاویه دار طراحی شده است. در ساخت اسکلت آن از لوله های گالوانیزه استفاده می شود که با فاصله 2.5 تا 3 متری از یکدیگر قرار می گیرند و نیاز به پایه بتنی ندارند. ارتفاع آن حداکثر 3 یا 4 متر و عرض دهانه آن بین 6 تا 10 متر، با توجه به شرایط جغرافیایی آن منطقه انتخاب می شود. این گلخانه هم مقاومت خوبی در برابر باد و سرما دارد و پروسه ساخت آن کم هزینه و سریع انجام می گیرد. 
انواع گلخانه های صنعتی برای کشت کدام اند؟
 

گلخانه های قله ای یا شیروانی

 سقف این گلخانه ها دارای شیب 30 درجه و دیواره های عمودی هستند. گلخانه قله ای نور را به خوبی انتقال می دهد و حداکثر دریافت نور را برای گیاه فراهم می کند؛ که این می تواند در مناطق گرمسیری یک عیب محسوب شود. از سویی دیگر چون این گلخانه مقاومت بالایی در برابر برف هم دارد در منطقه های سردسیر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از انواع شناخته شده گلخانه های قله ای، گلخانه شیشه ای است که پوشش آن کاملاً از شیشه است. مقاومت آن زیاد است و طول عمر بالایی دارد؛ همچنین این گلخانه ها نور را به خوبی منتقل می کنند. درصد بالای انتقال نور مخصوصاً در شرایط آب و هوایی ایران و هزینه زیاد ساخت آن باعث شده که در ایران کمتر از این گلخانه استفاده شود. 

انواع گلخانه ها بر اساس کاربرد

 گلخانه های آموزشیگلخانه های تحقیقاتیگلخانه های تفریح و سرگرمی

گلخانه های تجاری

گلخانه های تجاری

این مدل گلخانه ها و انواع گلخانه مدرن، همان دسته گلخانه هایی می باشد که شرکت گلخانه سازی نهال رویش طراحی و اجرا می نماید. اغلب در متراژ های بسیار بزرگ ساخته می شوند و برای کسب درآمد و کشت و پرورش محصول به طور جدی و حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرند. می توانید با استفاده از آن ها، میوه ها را خارج از فصلشان پرورش دهید و پس از بسته بندی، محصولتان را به فروش برسانید.

اهداف ساخت گلخانه تجاری:

  • تولید محصولات خارج از فصل تولید در فضای باز
  • حداکثر تولید در واحد سطح
  • کاهش هزینه تولید در واحد سطح نسبت به تولید در فضای باز
  • استفاده بهینه از نهادهای کشاورزی ( آب، بذر،کود، سموم و …)
  • استفاده از روش کشت هیدروپونیک (آبکشت)
  • کنترل آفات، آلودگی ها، بیماری ها
  • اشتغال زایی
  • استفاده از زمین هایی که امکان کشت باز در آن ها وجود ندارد .
  • قابلیت رقابت با ریسک کم در بازار
 

با توجه به نوع محصول مورد نظر جهت تولید، ساختار بنا مشخص می گردد.حداقل مساحت که دارای توجیه اقتصادی و مقرون به صرفه باشد 5000 متر مربع است و برای مساحت بالاتر از 5000 متر مربع نیازمند به کنترل بیشتر پارامترهای محیطی (نور ، دما، CO²، تهویه ، رطوبت وآفات و بیماری ها ) هستیم.  

جمع بندی 

فعالیت در زمینه پرورش و کشت انواع محصولات در محیط گلخانه از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و رو به رشد صنعت کشاورزی در دنیا است. کشت گلخانه ‌ای از جمله شیوه هایی می باشد که در راستای کنترل عوامل طبیعی و بالا بردن راندمان در تولید به کارگیری می گردد. در چند سال‌ گذشته پرورش گل و گیاه در گلخانه‌ ها توسعه قابل توجهی پیدا کرده است و به‌عنوان فاکتوری برای رشد امن مورد استفاده قرار می‌گیرد. با در نظر گرفتن نیاز روزافزون بازار به پرورش و کشت انواع مختلف گل ها، گیاهان زینتی، سبزیجات و صیفی ‌جات تازه و خارج از فصل، به کارگیری از گلخانه به یکی از پول سازترین بخش‌های کشاورزی تبدیل‌ شده است و نقصان های موجود در بخش کشاورزی را جبران می‌کند و سبب ایجاد شغل برای افراد بسیاری می شود.

  مزایای کشت گلخانه ای بسیار زیاد است تولید سبزیجات تازه و پرورش گیاهان زینتی در سرتاسر سال و مهم تر از همه سود دهی بالای این بخش، بسیاری از سرمایه گذاران را به سمت خود کشانده است. گلخانه مراقبت های زیادی احتیاج ندارند و با هزینه کم و مصرف انرژی پایین، گیاهان با کیفیت تری در اختیار شما می گذارد. کشت های گلخانه ای از آفت ها و بیماری های گیاهان و همچنین از سرما زدگی آن ها جلوگیری می کنند. بنابراین ضایعات کمتری هم خواهد داشت.

    مرتب‌سازی مقالات:

  • پیش‌فرض
  • جدید‌ترین
  • پربازدیدترین
  • بیشترین امتیاز

    جدید‌ترین مقالات:

مشاهده مقالات بیشتر
دیدگاه خود را در مورد این مطلب بنویسید:
کاربر میهمان

تایید و ارسال
انصراف
دیدگاه کابران:
نمایش دیدگاه‌های بیشتر