- نقد و بررسی
- مشخصات فنی
- نظرات کاربران
- پرسش و پاسخ
فهرست مطالب
- آشنایی کلی از بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
- مشخصات فنی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
- الکتروموتور بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
- روش کار بالابر ساختمانی های سه فاز
- گیربکس استفاده شده در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
- جنس دنده در طراحی گیربکس VF110 برند بهکار اصفهان
- وینچ در طراحی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
- سیم بکسل در طراحی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
- جعبه بالابر در طراحی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
- طراحی پایه در مونتاژ بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
- باکت در طراحی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
- ریل طراحی شده برای بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
- مشخصات فنی کلی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
ساختمانهایی که در این روزها ساخته میشوند همگی سر به آسمان دارند و قطعا مسیر ساختن چنین سازههای بلند مرتبه چالش برانگیز است. چرا که باید کلیه مصالح سنگین ساختمان سازی را تا ارتفاع بالای طبقات بنا جابهجا کنیم. قطعا در مسیر ساخت به استفاده از یک بالابر ساختمانی نیاز پیدا میکنیم. اما این بالابر باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟ بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی یکی از پرمصرفترین مدلها است که در سطح عموم کارگاههای عمرانی و ساختمان سازی استفاده میشود.
بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلوییی ک تیپ استاندارد از رده بالابرهای سبک وزن است که مناسب استفاده در اجرای عملیاتهای متوسط ساختمان سازی است. این بالابر با استفاده از الکتروموتورهای برق سهفاز کار میکند و در کل یک پله بالاتر از نمونههای معمولی ۳۰۰ کیلویی با موتورهای تکفاز میباشد.
در مسیر ساخت و ساز قطعا با چالش مصالح سنگین مواجه هستیم. گاهی میتوانیم مصالح را به شکل مرحله به مرحله آنهم در وزن کم جابجا کنیم. اما قطعا این فرایند زمانبر است و در مسیر پیشرفت پروژه دست اندازی میکند. در عین حال بسیاری از مصالح ذاتاً سنگین وزن هستند و قاعدتاً وقتی ابعاد پروژه عمرانی از مقداری بزرگتر باشد، دیگر نمیتوانیم بر توانمندیهای محدود بالابرهای ۲۵۰ کیلویی اکتفا کنیم. در این حالت نیاز به یک بالابر استاندارد و البته قویتری داریم. بالابر مصالح سه فاز ۵۰۰ کیلویی ماشین ایدهآل ما در چنین شرایطی است.
در همین ابتدای ماجرا با اصلیترین چالش در استفاده از بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی مواجه هستیم. زمانیکه میدانیم این بالابرهای قدرتمند متکی بر نصب موتورهای سه فاز کار میکنند. لذا برای کارکردن با این بالابرها باید قابلیت تامین برق سه فاز ۳۸۰ ولت در ابعاد صنعتی را داشته باشیم. لزوماً رسیدن به برق سه فاز چالش برانگیز نیست. اما گاهاً تامین این برق در سطح کارگاههای معمولی با قابلیتهای متوسط کاری دشوار است.
به هر صورت وقتی پای عملیات بزرگ عمرانی در میان است و در کل نیاز به سرعت و قدرت در جابهجایی مصالح داریم، باید سمت و سوی ما در استفاده از بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی و تامین برق سه فاز ۳۸۰ ولت متناوب صنعتی باشد. در عین حال قطعاً میدانیم که قیمت بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی خیلی بالاتر از مدلهای ساده ۲۵۰ کیلویی است.
بالابر ساختمانی یک ماشین با قابلیت مونتاژ شدن است و به سادگی میتوانید هر کدام از بخشهای آن را جداگانه تهیه کنید. اما در نهایت وقتی درحال مونتاژ کردن یک بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی هستید، لازم است تا کلیه بخشهای فنی این ماشین با یکدیگر هماهنگ و سازگار باشند. در مونتاژ نهایی از پایه مناسب، موتور با قدرت کافی و همچنین گیربکس استاندارد استفاده شده باشد. این ماجرا داستان طراحی یک بالابر ساختمانی توانمند و کاربردی است که حالا در ادامه مطلب با جزئیات در مورد همه نکات از بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی میپردازیم.
آشنایی کلی از بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
بالابر ساختمانی یک تیپ ماشین استاندارد با طراحی مشخص است که مخصوص حمل مصالح در کارگاههای ساختمان سازی طراحی میشود. این ماشین دارای یک پایه برای استقرار در بالاترین نقطه ساختمان است. در این ماشین با استفاده از قدرت موتورهای الکتریکی در مسیر انتقال قدرت سیستمهای گیربکس یک وینچ یا همان قرقره فولادین در جهتهای ساعتگرد و پاد ساعتگرد میچرخد. به این ترتیب یک سیم بکسل با چرخیدن حول قرقره قابلیت حمل و جابجایی عمودی مصالح سنگین وزن عمرانی را دارد.
همه بالابرها سازوکار یکسانی دارند. اما همه بالابرها با قابلیتهای فنی یکسانی طراحی نمیشوند. بالابرهای ساختمانی را در مدلهای استاندارد ۲۵۰، ۵۰۰، ۷۵۰و 1000 کیلویی طراحی میکنند. بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی یک مدل میانی از رده بالابرهای کوچک است که در ردیف بالابر مصالح سه فاز قرار میگیرد.
اگر در حین عملیات عمرانی به حمل بار بیش از ۲۵۰ کیلوگرم نیاز دارید و یا قرار است برای کارکرد مطمئنترین مصالح را تا ارتفاع بالاتر از ۲۰ متر جابهجا کنید، لازم است تا از یک بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی و یا بزرگتر استفاده کنید. قاعدتاً حضور یکبالابر مصالح سه فاز۵۰۰ کیلویی تمام نیاز ما در جابجایی مصالح با شرایط مطرح شده را دارد.
بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی در ظاهر شباهت بسیار زیادی به بالابرهای سبک ۳۵۰ کیلویی دارد. حتی میتوانیم از پایه بزرگ و استاندارد در بالابر ساختمانی ۳۰۰ کیلویی برای نصب شدن و تکمیل بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی استفاده کنیم. اما در کل پایههای تعریف شده برای مونتاژ نهایی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از لولههای ضخیمتر که گوشت بیشتری دارند برخوردار است. در عین حال در طراحی این پایهها از جوش محکمتری برای اتصال بخشهای فلزی بدنه استفاده شده است.
بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی در دسته بالابرهای سه فاز قرار دارد. در این ماشین از یک موتور سه فاز با قدرت حداقل 5.5 کیلو وات استفاده میشود. از این رو ماهیت فنی کاملاً متفاوتی با الگوی طراحی بالابر ساختمانی تکفاز و ۲۵۰ کیلویی دارد. در دیگر بخشهای فنی اعم از گیربکس تا وینچ و... مشخصههای استاندارد و تعریف شده برقرار است. در کل بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی مدل ساده و جمع و جوری است که در آن از قدرت بالای موتورهای سه فاز استفاده میشود.
استفاده از بالابر ساختمانی لزوماً برای حمل مصالح سنگین وزن نیست. هرچند برای حمل مصالح که وزنی بالاتر از ۳۰۰ کیلو دارند باید از این بالابرهای قدرتمند استفاده کنیم. اما درکل از آنجا که ابعاد پایه طراحی شده برای آنها بزرگ است، مناسب حمل مصالح حجیم ساختمان سازی هستند. در عین حال برای حمل مصالح در ارتفاع بالاتر از ۲۰ متر طراحی شدهاند. قطعا برای حمل مصالح در ارتفاع بالای ۲۰ متر باید از الگوی بالابر ساختمانی های قدرتمندتر از مدلهای تکفاز و ۲۵۰ کیلویی استفاده کنید. بالابر مصالح سه فاز ۵۰۰ کیلویی انتخاب مناسب در حین ساخت ساختمانهای بلند مرتبه است.
مشخصات فنی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی به مانند هر بالابر دیگری از بخشهای فنی متعددی تشکیل شده است. این تجهیز قدرتمند ساختمان سازی دارای بخشهای فنی متعدد اعم از پایه، موتور، گیربکس، جعبه، وینچ، سیم بکسل، کرپی و باکت میباشد. هر کدام از این بخشها مشخصههای تعریف شده خاص خودشان را دارند و باید به شکل تخصصی برای نصب شدن در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی استفاده شوند. در بحث فنی برای این بالابرها از قدرت موتورهای سه فاز استفاده میشود تا به راحتی قابلیت حمل مصالح بسیار سنگین عمرانی را داشته باشند. البته در چیدمان نهایی موتور الزاماتی وجود دارد که در جای خود مفصل درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
اما در نهایت لازم است تا یک نکته را در نظر داشته باشید. اگرچه کل ماجرا درباره یکبالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی صحبت میکنیم، اما در کل حداکثر ظرفیت حمل بار این ماشین بیشتر از ۴۰۰ کیلوگرم نمیباشد. از نظر اسمی این بالابر مصالح سه فاز با قابلیت ۵۰۰ کیلویی طراحی شده است. اما از نظر عملی تنها قابلیت حمل بار ۴۰۰ کیلوگرمی را دارد. لذا در هنگام بهره برداری دقت کنید تا این حداکثر قابلیت محدود شده را رعایت کرده باشید. در غیر این صورت قطعا با چالشهای جدی در کار مواجه میشوید که گاهاً خطرات جانی و یا خرابی دستگاه را به دنبال دارد.
از منظر فنی هر بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویییک ماشین نیمه سنگین ساختمان سازی است که مناسب نصب شدن در سازهها با ابعاد متوسط میباشد. این دستگاه با وجود طراحی موتورهای سه فاز در دسته ماشین آلات سنگین عمرانی قرار نمیگیرد. اما قطعاً در کار از جمله ماشینهای قدرتمند با طراحی سنگین است. در عین حال لازم است تا برای کارکرد مفید این بالابر برقی سه فاز استاندارد صنعتی با سطح ولتاژ ۳80 ولت را تامین کرده باشید. برای این منظور یا باید از طریق برق شبکه سراسری اقدام کنید و یا یک عدد موتور برق که قابلیت تولید برق سه فاز داشته باشد را برگزینید.
در کل هر بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویییک ماشین توانمند با تعریف موتورهای قدرتمند سه فاز است که قابلیتهای کاربردی و اجرایی مناسبی در کلیه عملیاتهای سبک و نیمه سنگین عمرانی دارد. در حال حاضر فروش بالابر سه فاز ۵۰۰ کیلویی مقدار قابل توجهی است. این حجم از فروش نشان از محبوبیت و کارایی بالقوه این ماشین توانمند دارد. البته در هنگام خرید و فروش بالابر سه فاز ۵۰۰ کیلویی باید هوشمند باشید و از حضور درست و استاندارد بخشهای فنی اطمینان داشته باشید.
لزوماً با مونتاژ هر نوع پایه و یا موتور و... نمیتوانیم قابلیتهای فنی یکبالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی را دایر کنیم. برای این منظور لازم است تا درک فنی کاملی از جزئیات مکانیکی و الکتریکی هر بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی داشته باشید. در ادامه به بحث فنی و تخصصی برای هرکدام از بخشهای مکانیکی و الکتریکی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی میپردازیم.
الکتروموتور بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
تمامی بالابرهای ساختمانی ماشینهای موتور الکتریکی هستند. این ماشینها با قدرت الکتروموتورهای تکفاز و یا سه فاز قابلیت جابهجایی مصالح سنگین ساختمان سازی را دارند. برای حمل بارهای سبک در طراحی بالابرهای کوچک میتوانیم از قدرت موتورهای تکفاز استفاده کنیم. اما قطعا برای حمل بارهای سنگین و یا حجیم ساختمانی باید از قابلیتهای موتورهای سه فاز به کار گرفته باشیم. بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی یکی از همین بالابرهای بزرگ جثه است که برای حمل مصالح سنگین وزن نیاز به نصب موتورهای الکتریکی سه فاز دارد. در مونتاژ نهایی هر بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از یک موتور 5.5 اسب بخار معادل 4 کیلو وات است استفاده میشود. این موتور 5.5 اسب بخار از نوع سه فاز با طراحی قفس سنجابی است.
در حال حاضر ۲ تیپ از موتورهای الکتریکی در بازار مناسب نصب شدن بر روی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی هستند. موتور 5.5 اسب بخار از برند موتوژن تبریز در مقابل موتور سه فاز و قدرت 5.5 اسب بخاری چینی که هر ۲ مدل قابلیت کار کردن در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی را دارند.
برای هر دو موتور باید یک خط برق استاندارد سه فاز صنعتی در سطح ولتاژ ۳۸۰ ولت جریان متناوب را تامین نماییم. در عین حال باید از کلید بالابر ساختمانی سه فاز با قابلیت استاندارد و ایمن در جابجایی فازها استفاده کنیم. از طرفی مسیر اتصال موتورها باید با قواعد نصب سیستمهای سه فاز همخوانی داشته باشد. اما در کل موتور سه فاز با قدرت 5.5 اسب بخار از برند موتوژن تبریز چه از لحاظ فنی و چه از لحاظ کاربردی برتر از موتورهای چینی میباشد. موتور طراحیشده از برند موتوژن دارای سیم پیچ تمام مس است که قابلیتهای کارکرد با راندمان بالای این موتور را نمایان میکند. از طرفی موتور با مقدار جریان کشی محدود در حدود ۸ الی ۱۰ آمپر در بیباری کار خواهد کرد.
قطعا انتخاب نوع موتور بر قیمت بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی تاثیرگذار است. اما در کل بهتر و مطمئنتر میتوانیم بر توانمندیهای بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی موتوژن اعتماد کنیم. از طرفی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی چینی نیز در سطح بازار حضور قدرتمندی را تجربه میکند. به صورتیکه برای کار با بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی موتوژن و یا مدلهای موتور چینی لازم است تا کلیه الزامات فنی و راه اندازی تجهیزات الکتریکی سه فاز را پیشبینی کرده باشید. خصوصا لازم است تا در نصب تجهیزات الکتریکی این دستگاه از یک کلید قطع اتوماتیک با ظرفیت ۲۵ آمپر استفاده شده باشد.
روش کار بالابر ساختمانی های سه فاز
در این بحث هدف ما تحلیل فنی با جزئیات کامل برای آشنایی با بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی میباشد. درکل میدانیم که این بالابرها با استفاده از یک موتور سه فاز کار میکنند. لذا قاعده نصب تجهیزات سه فاز تماماً در این ماشین رعایت میشود. نحوه کارکردن بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی در امتداد روش راه اندازی موتورهای سه فاز طراحی شده است. در بحث فنی برای آشنایی با بالابر مصالح سه فاز ۵۰۰ کیلویی باید دورنمای جامعه از روش راه اندازی و ملزومات دستگاه داشته باشیم.
در عملکرد نهایی بالابر ساختمانی باید قابلیت حرکت رو به بالا و حرکت رو به پایین قلاب در انتهای سیم بکسل فراهم باشد. به این ترتیب باید شرایط حرکت چپگرد و راستگرد وینچ را تامین کنیم که در کل به حرکت در دو جهت موتور الکتریکی ختم میشود. برای کار با بالابر ساختمانی باید قابلیت گردش چپگرد و یا راستگرد موتور الکتریکی دستگاه را تامین کرده باشیم. اما در عمل روش راه اندازی موتورهای سه فاز به کلی با روش راه اندازی موتورهای تکفاز متفاوت است. در بررسی کارکرد بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی باید به بررسی روش راه اندازی موتورهای سه فاز توجه کنیم.
هر موتور سه فاز با اتصال ساده 3 فاز R ، S ، Tراه اندازی میشود. هر کدام از این فازها نسبت به یکدیگر دارای اختلاف ولتاژ ۳۸۰ ولت جریان متناوب هستند. به این ترتیب با توالی بستن ۳فاز موتور الکتریکی در یک جهت مشخص حرکت خواهد کرد. اگر توالی بستن فازها را جابهجا کنیم یعنی موقعیت بستن ۲ فاز را با یکدیگر عوض کنیم، جهت حرکت موتور تغییر میکند. به این ترتیب کل ماجرا درنهایت سادگی انجام میشود. با تغییر توالی ۲ فاز در اتصال موتور الکتریکی دستگاه میتوانیم جهت گردش موتور و همچنین مسیر حرکت قلاب بالابر ساختمانی را عوض کنیم. اما آیا به سادگی در حین کار میتوانیم توالی فازها در یک موتور الکتریکی سه فاز را عوض کنیم؟ قطعا این طور نیست و باید ملاحظات فنی برای اتصال موتورهای الکتریکی سه فاز را در نظر بگیریم.
برای تغییر توالی فازها در موتور سه فاز باید یک تابلو برق با حضور انواع المانهای کنترل سه فاز داشته باشیم که قطعا استفاده از آن چالش برانگیز است و باعث افزایش قیمت بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی میشود. اما در طراحی بالابر مصالح سه فاز از یک نوع کلید ساده و مخصوص توالی فازها استفاده میشود. این کلید به شکلی طراحی شده که توسط یک اهرم مکانیکی میتواند ۳ حالت چپگرد، راستگرد و قطع را برای موتور فراهم کند. در داخل این کلید مسیر جابجایی فازها طراحی شده است. در کل این قطعه را با عنوان کلید بالابر سه فاز میشناسند.
در هنگام خرید و فروش بالابر سه فاز از حضور سالم و ایمن و همچنین استاندارد این کلید اطمینان داشته باشید. در نهایت علاوه بر این کلید نیاز به یک کلید مینیاتوری قطع جریان ۲۵ آمپری نیز دارید تا کل سیستم برق موتور سه فاز بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی برای جابجایی در هر ۲ جهت را تهیه کرده باشید.
گیربکس استفاده شده در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
در طراحی عموم بالابرهای ساختمانی برای کنترل سرعت و افزایش قدرت گشتاور موتور از یک گیربکس استفاده میشود. گیربکسها از نوع حلزونی هستند و باید ظرفیت انتقال قدرت آنها با ظرفیت تواندهی و سرعت موتور هماهنگ باشد. برای این منظور در طراحی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از گیربکس استفاده میشود. در حال حاضر گیربکس حلزونی VF110از برند بهکار اصفهان یکی از نمونههای توانمند با کاربردی تخصصی برای نصب شدن در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی میباشد.
گیربکس VF110 برند بهکار اصفهان دارای بدنه چدنی است و مخصوص نصب شدن در بالابر ساختمانیها و بتونیرهای نیمه سنگین میباشد. این گیربکس قابلیت کار کردن با عموم موتورهای تکفاز و سه فاز را دارد که در این مورد یعنی نصب در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی باید با یک موتور سه فاز 5.5 اسب بخاری کوپل شود.
گیربکس حلزونی VF110 به شکلی طراحی شده است تا به راحتی با انواع موتورها در رنج قدرت ۱ الی ۱۱ اسب بخار کار کند. از طرفی شرایط نصب آن نیاز به فلنچ نیست و میتوانیم شفت آن را به شکل مستقیم با محور موتور الکتریکی درگیر کنیم. گیربکس با نسبت تبدیل ۱ به 56 طراحی شده است. این نسبت تبدیل قابلیت مناسبی است تا مقدار حرکتی نرم و روان را برای بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی فراهم نماید.
گیربکس بالابر ساختمانی دارای بدنه چدنی مقاومی است. در عین حال برای طراحی چرخ دندههای آن از فلز فسفر برنزه استفاده شده است. در کل این گیربکس حلزونی مقاومت فیزیکی بالایی دارد و مستحکم و ماندگار است. راندمان کار در تبدیل قدرت این گیربکس رنج ایدهآلی است. در واقع گیربکس در جابجایی قدرت مؤثر عمل میکند و عملاً اتلاف توان قابل توجهی وجود ندارد.برای طراحی این گیربکس از بدنه چدنی استفاده شده است. این پوسته چدنی در مقابل انواع تنشها کاملاً مقاوم و ماندگار است. این پوسته از آلیاژ چدن در ترکیب با مقدار ۲ الی ۵ درصد کربن تهیه شده است.
جنس دنده در طراحی گیربکس VF110 برند بهکار اصفهان
بررسی کیفیت ساخت چرخ دندهها از مهمترین بخشهای فنی و تحلیلی در هر بالابر ساختمانی است. در عمل قدرت موتور و در عین حال نیروی زیاد ناشی از وزن سنگین مصالح بر روی این چرخ دنده های نصب شده در گیربکس وارد میشود. قاعدتاً گیربکس باید دارای چرخ دندههای کاملاً مقاوم، مستحکم، ضدزنگ و ضد سایش باشد. در طراحی گیربکس از برند بهکار اصفهان از چرخدندهها با متریال فسفر برنز استفاده شده است. این متریال مستحکم از ترکیب مس و روی برای ایجاد برنج و درنهایت ترکیب با آلیاژهای دیگر برای ایجاد برنز ساخته میشود. این آلیاژ را در عمل با نام فسفر برنز میشناسند.
آلیاژ فسفر برنز بسیار سخت است و از قابلیت ضد خوردگی بالایی برخوردار است. عملاً این آلیاژ میتواند در مقابل سنگینترین فشارها تحمل کند و قطعا چرخ دندههای ساخته شده از آلیاژ فسفر برنز سطح مقاومت فیزیکی بالایی دارند. در داخل گیربکس VF110 برند بهکار که بر روی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی شرکت نیکا کورپ نصب است از این چرخدنده های مقاوم و ماندگار استفاده شده است.
مزایای گیربکس VF110 برند بهکار اصفهان
نقش گیربکس در عملکرد نهایی هر دستگاه بالابر ساختمانی کاملاً مؤثر میباشد. این دستگاه باید از گیربکس مقاوم، ماندگار با قابلیت تبدیل توان تحت راندمان حداکثری استفاده کند. در عین حال بهرهمندی از ضریب تبدیل موثر و هماهنگ با موتور و دیگر بخشهای دستگاه حائز اهمیت است. مزایای گیربکس VF110 برند بهکار استفاده شده در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از شرکت نیکا کورپ به قرار زیر میباشد:
- این گیربکس دارای بدنه چدنی است که سطح مقاومت فیزیکی بالایی دارد. از طرفی این بدنه کاملاً ضد زنگ است.
- در ساخت این گیربکس از چرخ دندههای فسفر برنزه با سطح مقاومت و استحکام زیاد استفاده شده است که در بخش قبلی مفصل از آن گفتیم.
- گیربکس VF110 برند بهکار اصفهان راندمان کاری بالایی دارد. تقریباً در مسیر انتقال قدرت هیچ اتلاف توان از جانب گیربکس مشاهده نمیشود.
- شرایط تعمیر و نگهداری تا سرویس دورهای این گیربکس ساده است. در عین حال به سادگی میتوانید کلیه بخشهای آن را از هم جدا کنید و مراحل تعویض قطعات آن ساده، قابل فهم و ارزان قیمت میباشد.
- این گیربکس با تعریف نسبت تبدیل ۴۶ به ۱ طراحی شده است. یعنی میتواند سرعت بالای موتور را ۴6بار کوچکتر کند. به این ترتیب در خروجی گیربکس شاهد یک حرکت آرام و پیوسته هستیم که بهترین در طراحی و قابلیتهای فنی بالابرهای ساختمانی میباشد.
در طراحی هر بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی باید از گیربکس حلزونی VF110 و یا بالاتر استفاده شده باشد. لذا اگر در هنگام بررسی تا خرید این ماشین هستید حتما به حضور مناسب گیربکس توجه کنید. متأسفانه برخی از سازندگان از گیربکس ضعیف VF86در طراحی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی استفاده میکنند که قطعا پاسخگوی کار قدرتمند دستگاه نمیباشد.
نوع گیربکس کارشده در لیست قیمت بالابر ۵۰۰ کیلویی تاثیرگذار است. گیربکس قویتر با طراحی برتر قطعا باعث افزایش قیمت بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی خواهد شد. اما استادکاران میدانند که تمام ماهیت فنی و قابلیتهای اجرایی هر دستگاه بالابر ساختمانی به حضور گیربکس با قدرت و ظرفیت مناسب بستگی دارد. لذا قطعا در چالش کار کردن با بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی متوجهی این اضطرار هستند و حضور گیربکس VF110 و یا نمونههای بالاتر را جدی میگیرند.
وینچ در طراحی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
وینچ محل جمع آوری سیم بکسل در بالابر ساختمانی است. این قطعه شبیه به یک قرقره بزرگ با بدنهای فولادین است که محل جمع کردن و یا باز شدن سیم بکسل برای حرکت رو به بالا و یا رو به پایین قلاب میباشد. در ارتباط مستقیم با گیربکس قرار دارد و جهت چرخش وینچ مسیر جابهجایی مصالح در بالابرهای ساختمانی را مشخص میکند. وینچ کاملاً تحت تاثیر وزن سنگین مصالح قرار دارد. لذا باید از یک طراحی کاملاً مقاوم برخوردار باشد.
وینچ کار شده در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از نظر اندازه کاملاً مشابه با وینچ کار شده در بالابر ساختمانی ۲۵۰ کیلویی است. اما در طراحی این وینچ از المانهای مقاومتری استفاده شده است. وینچ مناسب برای بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی دارای هسته مرکزی با ضخامت بیشتری است. افزایش ضخامت هسته مرکزی وینچ باعث مقاومتر شدن آن شده است. در نتیجه کل قرقره فولادی میتواند وزن به مراتب بیشتری از نمونههای ۲۵۰ کیلویی را تحمل کند.
اصولاً یکی از اهداف کار با بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی رسیدن به ارتفاع بالای ۲۰ متر در ساختمانهای بلند مرتبه است. لذا طراحی وینچ با قابلیت ساپورت سیم بکسل های طولانی از ویژگیهای برجسته این دستگاه میباشد. وینچ کار شده در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی قابلیت ساپورت سیم بکسل تا طول ۴۰ متری را دارد. از این رو برای نصب شدن در ارتفاع بالای ساختمانهای بلند مرتبه با چالش جدی مواجه نیستیم. این وینچ به راحتی میتوانند مصالح تا فراتر از وزن ۵۰۰ کیلویی را تحمل کند. قطعا این مقدار خیلی بیشتر از ظرفیت کاری ۴۰۰ کیلویی دستگاه بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی میباشد.
وینچ بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی را میتوانید بر روی بالابرهای تکفاز ۲۵۰ کیلویی متصل کنید. اما با این کار باعث افزایش قیمت بالابر ساختمانی 250 کیلویی خواهید شد. در عمل این وینچ مخصوص نصب شدن در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی طراحی شده است. در هر صورت وینچ طراحی شده برای یک بالابر ۵۰۰ کیلویی به کل متفاوت از وینچ مناسب بالابر ۲۵۰کیلویی است. وینچ ۵۰۰ کیلویی از هسته مقاومتر فولادین ساخته شده است تا به نوعی تحمل وزن سنگین مصالح و یا ارتفاع بالای ساختمانهای در حال ساخته شدن را داشته باشد.
سیم بکسل در طراحی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
سیم بکسل آخرین تجهیز در هر بالابر ساختمانی است که در فرآیند بالا و پائین کشیدن قلاب دستگاه نقش بازی میکند. تمام وزن سنگین مصالح بر روی سیم بکسل اعمال میشود. لذا لازم است تا سیم بکسل از ضخامت و مقاومت کافی برخوردار باشد. در عین حال سیم بکسل کار شده در هر بالابر ساختمانی باید مقدار انعطاف مناسبی داشته باشد تا به راحتی بر روی وینچ دستگاه جمع آوری بشود. از طرفی طول سیم بکسل معرف قابلیت بالابر در حمل مصالح برای ارتفاع گوناگون است. هرچه سیم بکسل طولانیتر باشد قابلیت حمل مصالح در ارتفاع بالاتری فراهم است.
برای طرح ساخت استاندارد سیم بکسل بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از سیم بکسل نمره ۸ تابیده شده استفاده میشود. سیم بکسل نمره ۸ قطر کافی برای تحمل وزن سنگین مصالح تا ۵۰۰ گرم کیلوگرم را دارد. در عین حال شرایط طراحی تابیده شده آن را به انعطاف مناسبی میرساند که برای پیچیده شدن بر روی هسته وینچ مناسب میباشد. سیم بکسل نمره ۸ کار شده باید از جنس فولاد کربن دیده و بسیار مقاوم باشد. این سیم بکسل باید ضد زنگ باشد و مقدار استحکام کششی بسیار زیادی داشته باشد. تنها در این صورت است که میتوانیم کلیات کار با یکبالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی را تکمیل کنیم.
در طرح ساخت استاندارد از سیم بکسل با طول ۲۰ متری برای مونتاژ نهایی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی استفاده میشود. اما وینچ کار شده قابلیت پذیرش سیم بکسل طولانیتر تا ارتفاع 40 متر را دارد. اما بهتر است بدانید که مقدار ارتفاع ساختمان در قابلیتهای کاربردی بالابر ساختمانی مؤثر است. هر اندازه ارتفاع ساختمان زیادتر باشد، به همان اندازه از قابلیت حمل بار بالابرهای ساختمانی کاسته میشود.
به عنوان مثال در صورت نصب شدن بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی در یک ساختمان با ارتفاع 20 متری میتوانید از تمام قدرت و ظرفیت ۴۰۰ کیلویی بالابر برای حمل مصالح استفاده کنید. در صورت افزایش ارتفاع ساختمان از مقدار ظرفیت حمل مصالح کاسته میشود تا جاییکه در ارتفاع ساختمانهای ۴۰ متری تنها ظرفیت حمل بار به مقدار ۲۵۰ کیلوگرم را دارید.
سالم بودن سیم بکسل از کلیدیترین الزامات فنی در حین کار با انواع بالابر ساختمانی است. هر گونه خرابی، پارگی، گره و یا زدگی سیم بکسل خطر پاره شدن و سقوط مصالح را به دنبال دارد که قطعا غیر قابل توجیه است. لذا توصیه میشود که حتما در کار با بالابرهای ساختمانی، خصوصا بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از سیم بکسل های استاندارد استفاده کنید. در هنگام خرید بالابر این سیم بکسل جزو اقلام اصلی دستگاه است. اما در طول فعالیت طولانی مدت و چند ساله مستهلک میشود. به این ترتیب سیم بکسل از اقلام مصرفی در طراحی عموم بالابرهای ساختمانی است و باید در مدت زمان کافی پس از کارکرد معین به موقع آنرا با یک سیم بکسل در طول و قطر استاندارد تعویض کنید.
جعبه بالابر در طراحی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
جعبه محل مونتاژ نهایی تجهیزات کلیدی بالابر اعم از موتور، گیربکس، وینچ و... میباشد. جعبه بالابر یک ساختار مکعبی فلزی است که فضای کافی برای استقرار درست بخشهای فنی در داخل آن پیش بینی شده است. هر جعبه بالابر دارای بلبرینگ هایی شبیه به چرخهایی کوچک نصب شده بر بدنه خود هستند تا در داخل ریل پایه بالابر ساختمانی نصب شوند. جعبه بالابر ساختمانی در داخل ریل پایه به راحتی جابهجا میشود. برای همین است که گاهاً از این جعبه به عنوان کالسکه بالابر ساختمانی یاد میکنند.
جعبه بالابر ساختمانی باید ساختار کاملاً مستحکمی داشته باشد تا بتوانیم کلیه بخشهای فنی دستگاه را در شرایط کاملاً مستحکم و ماندگار فضای داخل آن نصب کنیم. در طراحی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از ملزومات فنی بزرگتری به نسبت از بالابرهای ۲۵۰ کیلویی استفاده شده است. موتور الکتریکی، گیربکس VF110،وینچ هسته فولادین نصب شده در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از موارد مشابه در بالابر ۲۵۰ کیلویی هم حجیمتر و هم سنگینتر هستند. از این رو لازم است تا از جعبه بالابر که ابعاد بزرگتری دارد برای بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی استفاده کنیم. جعبه بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از جعبه در طراحی بالابر ۲۵۰ کیلویی بزرگتر است.
طراحی پایه در مونتاژ بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
پایه بالابر ساختمانی از مهمترین بخشهای فنی در مونتاژ نهایی این دستگاه کلیدی است. زیرا پایه محل استقرار کلیه بخشهای فنی دستگاه است. در عین حال پایه باید قابلیت تحمل وزن سنگین مصالح در حین جابجایی را داشته باشد. از طرفی با اندازهای کافی برای نصب شدن در فضای ساختمانی طراحی شده باشد. بهر صورت پایه بالابر ساختمانی باید مناسب حمل بار در فضای کارگاه ساختمانی باشد.
پایه بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از نظر اندازه دقیقاً همانند پایه بزرگ بالابر ساختمانی ۲۵۰ کیلویی است. این پایه در ارتفاع 2.2 متری طراحی شده است. بنابراین ظاهرا میتوانیم از پایههای بزرگ بالابر ساختمانی ۲۵۰ کیلویی برای بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی استفاده کنیم. اما در عمل این طور نیست. زیرا پایه بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی به نسبت از مدلهای ۲۵۰ کیلویی طراحی سنگینتری دارد.
در ساخت این پایه از لولهها با قطر و گوشت بالاتری استفاده شده است. اتصالات محکمتر است و حجم جوش کار شده برای مونتاژ اتصالات قویتر است. به این ترتیب این پایههای تقویت شده اگرچه از نظر اندازه کاملاً با پایه بزرگ بالابر ساختمانی ۲۵۰ کیلویی برابر هستند، اما در عمل بسیار مقاومتر از آن پایهها میباشند و کاملاً قابلیت تحمل وزن سنگین مصالح در حین جابهجاییها تا وزنی فراتر از ۵۰۰ کیلوگرم را دارند.
شرایط نصب و باز کردن پایه بالابر ۵۰۰ کیلویی دقیقاً شبیه به پایه بزرگ بالابر ۲۵۰ کیلویی است. از طرفی این پایه باید در محل نصب توسط وزنههایی سنگین مهار شود. قطعا باید از وزنههایی که به مراتب سنگینتر از موارد لازم در کار با نمونههایی ۲۵۰ کیلویی است برای کار با بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی استفاده کنیم.
باکت در طراحی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
باکت آخرین بخش فنی نصب شده در هر بالابر ساختمانی است که مخصوص حمل بارهای فلهای طراحی شده است. در کل اگر حمل مصالح فلهای مانند سیمان، ماسه و حتی آب مورد نیاز باشد میتوانیم از انواع باکت در ظرفیتهای گوناگون استفاده کنیم. البته لازم است تا از باکت با ظرفیت مناسب که با ظرفیت بالابر ساختمانی مطابق است استفاده نمایید.
برای کار با بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی نیاز به باکت داریم که ظرفیت حمل بار مناسبی داشته باشد. قطعا میتوانیم باکتهای کوچک ۲۵۰ کیلویی برای استفاده در مدلهای سنگین کار ۵۰۰ کیلویی تهیه کنیم. اما قطعا از یکبالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی انتظاراتی فراتر از حمل بارهای سبک وزن داریم. حجم باکت حمل بار مخصوص بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی تقریباً ۲ برابر باکت تعریف شده برای مدلهای ۲۵۰ کیلویی است. با باکت بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی میتوانیم مصالح تا وزنی فراتر از ۴۰۰ کیلوگرم را جابجا کنیم.
در طراحی این باکت از ورقهای ضخیم فولادین به نسبت از مدلهای سادهتر ۲۵۰ کیلویی استفاده شده است. بدنه فلزی باکت آنچنان است که در مقابل وزن سنگین مصالح قر نمیشود و یا تغییر حالت نمیدهد. در عین حال برای طراحی این باکت از ورقهای فولادین ضد آب استفاده شده است. این باکت ظرفیت حمل بار به اندازهی ۲ فرغون را دارد.
ریل طراحی شده برای بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
ریل محوریت اتصال ۲ پایه در هر بالابر ساختمانی است. این قطعه محل قرارگیری جعبه بالابر ساختمانی میباشد و به نوعی طراحی آن به شکلی است تا جعبه به راحتی در امتداد آن جابهجا شود. ریل کار شده باید مقاومت فیزیکی مناسبی داشته باشد تا تحمل وزن سنگین مصالح در حین جابهجایی و کار با بالابر ساختمانی را داشته باشد. برای بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از همان ریل کار شده با اندازه یکسان در طراحی پایه بزرگ بالابر ساختمانی ۲۵۰کیلویی استفاده میشود.اما ریل کار شده است ضخامت بالاتر و در عین حال مقاومت فیزیکی مناسب حمل بارهای 500 کیلویی برخوردار است. از طرفی این ریل باید ته بسته باشد تا خطر سقوط جعبه در جابهجایی مصالح وجود نداشته باشد.
مشخصات فنی کلی بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی
در بحثی مفصل از کلیه بخشهای فنی هر بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی صحبت کردیم. این بالابر در عین کاربردی بودن و متداول شدن در دسته ماشینهای بزرگ با قابلیت تولید قدرت کاربردی بالایی است. قطعا برای کار مؤثر با بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی باید درک فنی مناسبی از این ماشین داشته باشیم. در اینجا نیز به دورنمایی از کلیات فنی کار شده در بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی میپردازیم.
بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی اگرچه دارای ظرفیت اسمی ۵۰۰ کیلویی است، اما در عمل فقط میتواند حجم بار تا مقدار ۴۰۰ کیلوگرم را جابجا کند. در کل برای موارد اضطراری میتوانیم از حداکثر ظرفیت حمل بار ۵۰۰ کیلویی دستگاه استفاده کنیم. اما تنها در موارد اضطراری میتوانید از این ظرفیت کار بکشید. در حالت عادی برای کارکردن مفید و طولانی مدت دستگاه باید حجم بار مصالح را تا مقدار ۴۰۰ کیلوگرم محدود کنید.
موتور الکتریکی سهفاز دستگاه به برق 380 ولت صنعتی نیاز دارد. با یک موتور برق ۵ الی ۷ کیلو واتی که قابلیت تولید برق سه فاز داشته باشد میتوانیم هر دستگاه بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی را فعال کنیم. در نهایت پس از تولید توان موتوری و انتقال قدرت به سمت گیربکس و دینچ دستگاه با سرعت استاندارد ۱۵ متر بر دقیقه کار خواهد کرد.
دستگاه بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی برای ارتفاع 20 متری طراحی شده است. در صورتیکه ارتفاع بنا در حدود ۲۰ متر است میتوانید از قابلیتهای استاندارد دستگاه استفاده کنید. هر چند دستگاه ظرفیت کار تا ارتفاع ۴۰ متری را دارد. اما قطعا با افزایش طول سیم بکسل نمره ۸ دستگاه باید از حداکثر وزن قابل حمل دستگاه بکاهید.
سخن پایانی
بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی از جمله بالابرهای پرکاربرد صنعت ساختمان سازی است و تقریباً در سطحی متداول استفاده میشود. این دستگاه قدرت مانور بالایی در کارهای عادی تا حضور در ساختمانهای بلند و ابعاد کارهای سنگین دارد. این قدرت مانور بالای عملیاتی شدن از دلایل جدی در هرچه کاربردیتر بودن آن است.
به عنوان مصرفکننده قطعا به خرید و فروش بالابر سه فاز فکر میکنید. احتمالاً بخواهید یک بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی را تهیه کنید. اما در این مسیر نباید به هر دستگاه ۵۰۰ کیلویی مونتاژ شده اعتماد کنید. در سطح بازار از انواع بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی موتوژن و همچنین بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی چینی وجود دارد. اگرچه مدلهای طراحی شده از برند موتوژن نمونههای بهتر و کارآمدتری هستند، اما در نهایت هر ۲ مدل برای کار در حمل بارهای 0.5 تن قابلیت کافی دارند. در کل هنگام خرید بالابر مصالح سه فاز باید به قابلیتهای موتوری و گیربکسی تعریف شده در دستگاه توجه کنید.
قطعا در سطح بازار با انواع بالابر ساختمانی مواجه هستید. دقت کنید که برای بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی باید از موتورها با حداقل 5.5 اسب بخار قدرت استفاده شده باشد. موتورهای کم توانتر حتی اگر سه فاز باشند قطعا نمیتوانند پاسخگوی حجم کار سنگین 0.5 تنی باشند.
در عین حال همیشه به قابلیتهای گیربکس کار شده در دستگاه بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی توجه کنید. این گیربکس باید از مدلهای VF110و یا بالاتر باشد. نصب گیربکس VF86به هیچ حالت مناسب کار برای حمل بارهای 0.5 تنی نیست. در حال حاضر استفاده از انواع گیربکس ایرانی برای نصب شدن در بالابرهای ساختمانی متداول است که در این میان محصولات تهیه شده از برند بهکار اصفهان بهترین هستند. لیست قیمت بالابر ۵۰۰ کیلویی ارتباط مستقیم با روش مونتاژ شده و حضور قطعات فنی در آن دارد. به این ترتیب اگرچه قطعات حرفهایتر باعث افزایش قیمت بالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی هستند، اما درکل برای انجام این حمل و نقل سخت و چالش برانگیز نیاز به دستگاهی قدرتمند با قابلیتهای فنی کامل دارید. یکبالابر ساختمانی ۵۰۰ کیلویی با مونتاژ حرفهای بهترین برای حمل و نقل سنگین شما در انبوه فرآیندهای ساختمان سازی می باشد.
