راهنمای کار با چاله کن تراکتوری

فهرست مطالب
- بخش های مختلف چاله کن
- نصب و راه اندازی چاله کن تراکتوری
- نکات ایمنی مربوط به استفاده از چاله زن مته ای پشت تراکتوری
- رفع عیوب چاله کن
- داغ شدن زیاد گیربکس و دستگاه:
- مشخصات انواع مته چاله زن پشت تراکتوری
بخش های مختلف چاله کن
گیربکس چاله کن تراکتوری - شاسی چاله کن تراکتوری - مته چاله کن تراکتوری - گاردان چاله کن تراکتوری1- گیربکس چاله کن پشت تراکتوری :
گیربکس های دستگاه های کشاورزی به طور عمده بصورت کاهنده و با عملکرد کار می نمایند که از بخش های مختلفی چون دنده کرانویل پنیون ، شفت گرانویل ، شفت پینیون ، کوپلینگ اتصال مته و پوسته خارجی تولید گردیده است. در دستگاه های چاله کن مهمترین بخش گیربکس می باشد که هر چه این قسمت پر قدرت تر و محکم تر باشد عملکرد سریع تر و بهتری خواهد داشت.( با توجه به ساختار گیربکس های کشاورزی و پیچیدگی موضوع در موضوع دیگری این بخش توضیح و ارائه خواهد گردید که می توانید از طریق لینک زیر به بخش مربوطه مراجعه و مقاله مورد نظر را مطالعه نمائید.2- شاسی چاله کن پشت تراکتوری :
چاله کن های تراکتوری معمولاً به سه شکل تک بازو ، دو بازو ، چهار بازو طراحی و تولید گردیده است که با توجه به شرایط کار سنگین و تراکتوری بودن آن باید از اتصالات قوی و جوش های حرفه ای تولید گردد تا استحکام بندی لازم انجام شده باشد.3- مته حفاری گودکن تراکتوری :
بخش حفر چاله یا گودال توسط بخش نهایی یعنی مته حفاری می باشد که از بخش هایی چون ماردون مته و لوله واسط مته از نوع مانیسمان و فلنچ ، ناخن یا تیغه مته ، سر مته یا نوک مته و همچنین راهنمای مته چاله کن تراکتوری تولید گردیده است. معمولاً مته های چاله کن تراکتوری بصورت فولادی با سرمته های CK45 یا CK65 تولید می گردند. متأسفانه برخی شرکت ها برای پایین آوردن قیمت مته ها از متریال ضعیف از جمله ساخت ماردون مته با ورق 4 الی 5 میل یا ورق دست دوم اقدام می کنند که نتیجه این کار تابیدن یا پیچیدن مته در خاک می باشد که هم باعث بروز خطرات برای کاربر یا اپراتور دستگاه و همچنین کاستن عمر مفید مته می شود .لذا با استفاده از دستگاه با کیفیت امنیت خود را بالا ببرید.(مته های تولیدی مجموعه بهاران کشت نوین از ورق های ST37 با ضخامت 6 یا 8 میل طراحی و تولید میگردد).4- گاردان چاله کن تراکتوری :
بخش واسط بین تراکتور PTO ( انتقال قدرت تراکتور ) و گیربکس چاله کن تراکتوری از طریق گاردان انجام می گردد . که گاردان های چاله کن به شکل ساده و کلاجدار ارائه می گردد . سایز گاردان های چاله کن بین 160 الی 190 سانتی متر و بر اساس نوع تراکتور می باشد که به طور معمول گاردان 170 سانتی متر مخصوص چاله کن تراکتوری ارائه می گردد .
نصب و راه اندازی چاله کن تراکتوری
برای راه اندازی چاله کن پشت تراکتوری نیاز به دانش خاصی نخواهد داشت . لذا تمام افرادی که با تراکتور کار کرده باشند ، می توانند با این دستگاه هم کار کنند .در اولین مرحله از نصب و راه اندازی بستن گیربکس دستگاه بر روی شاسی می باشد که با توجه به پیچ ها و پین های تعبیه شده به راحتی امکان پذیر خواهد بود . در مرحله بعدی سوار کردن شاسی و گیربکس بر روی اتصال سه نقطه تراکتور و تنظیم آن می باشد به طوری که دستگاه چاله کن در حالت 60 درجه بالا رفته و در حالت -10 درجه پایین بیاید . که متاسفانه اکثر افرادی که چاله کن تراکتوری را خریداری می نمایند این بخش را رعایت نمی کنند و دستگاه به درستی عمل نمی کند . بعد از نصب شاسی گیربکس بر روی تراکتوری و حرکت دستگاه و تست گرفتن شاسی گیربکس آنرا در حالت 45 درجه قرار می دهیم و مته حفاری را در جای خود یعنی کوپلینگ مته وصل می نمائیم و پیچ های خشکه یا پین توپر را وصل می نمائیم .
نکات ایمنی مربوط به استفاده از چاله زن مته ای پشت تراکتوری
چاله زن دستگاهی سریع جهت کار های سخت و زمان بر نیروی انسانی است. اما اگر هنگام کار توصیه های ایمنی را رعایت نکنید. بسیار خطرناک است. در هنگام استفاده از این دستگاه به هیچ وجه نزدیک آن نشوید. برای نظارت بر عملکرد دستگاه از راه دور و با عینک ایمنی این کار را انجام دهید. مواظب باشید که جایی که چاله حفر می کنید احتمال رد شدن هیچ گونه سیم برقی وجود نداشته باشد.برای پیشگیری از وقوع خطرات احتمالی حتماً قبل و هنگام کار موارد زیر را رعایت و از به درستی رعایت شدن آنها اطمینان حاصل کنید:1. قبل از روشن کردن از اتصال دقیق و کامل شافت گشتاور مطمئن شوید.2. هرگز مته ی دستگاه را قبل از خاموشی کامل از چاله بیرون نیاورید.3. مته دستگاه را تنها در وضعیت گاز کامل استفاده کنید.4. قبل از استفاده از سلامت تمامی قطعات مطمئن شوید.5. اندازه بنزین و روغن دستگاه را قبل از استفاده چک کنید.6. مطمئن شوید که لباس و بدن شخص استفاده کننده نیز نزدیک به دستگاه نباشد.رفع عیوب چاله کن
در صورت روشن نشدن موتور، ممکن است:1. سوییچ روی خاموش (off) قرار گرفته باشد.2. میزان بنزین در باک و روغن موتور کم باشد.3. شافت از موتور جدا شده باشد.4. شمع سوخته باشد.
داغ شدن زیاد گیربکس و دستگاه:
به علت بنزینی بودن چاله کن دستی و سنگینی کار، این یک مورد طبیعی است. اما در حالتی که دستگاه بیش از اندازه داغ شود با نماینده فروش تماس بگیرید.اگر مته را نتوان به دستگاه نصب یا از آن جدا کرد، ممکن است:1. جسم خارجی به آن گیر کرده باشد.2. فنر بالای مته شکسته باشد.مته خیلی آرام کار می کند:
شاید دیواره چاله خیلی سفت است و به چاله کن فشار می آورد یا فرد از بالا فشار زیادی به دستگاه می آورد. مته را به آرامی از گودال بیرون بکشید و اجازه بدهید چند ثانیه در فضای باز کار کند.مشخصات انواع مته چاله زن پشت تراکتوری
قطر مته حداکثر عمق Cm قدرت HP وزن Kg35-45 90 30-40 18545-55 90 40-60 19055-60 90 60-80 190- پیشفرض
- جدیدترین
- پربازدیدترین
- بیشترین امتیاز
مرتبسازی مقالات:
جدیدترین مقالات:
مشاهده مقالات بیشتر