ویبراتور دریلی یا ویبراتور تفنگی چیست؟
فهرست مطالب
ویبراتور دریلی چیست؟
ویبره دریلی که گاهاً با نام ویبراتور تفنگی میشناسیم، کوچکترین دستگاه ارتعاش بتن است. این دستگاه با قابلیت حملونقل ساده در سطح انواع فضاهای کارگاهی طراحی شده است. هر ویبره دریلی به مانند تمام دستگاههای ارتعاش بتن از دو بخش موتوری و شیلنگ ارتعاش تشکیل شده است.بخش موتوری این دستگاه یک الکتروموتور تکفاز در حد ۰.۷ الی ۱.۲ کیلو وات است که در طراحی جمعوجور همراه پوستههای فلزی و یا پلاستیکی با قابلیت حملونقل ساده طراحی شده است. بخش ارتعاش نیز یک شیلنگ ویبراتور با قطر پوکر کوچک در اندازههای ۱ الی ۲.۵ اینچی به همراه شیلنگ در طول ۱ الی ۳ متری است. این دستگاه با قابلیت حملونقل ساده طراحی شده است و از شیلنگ ارتعاش آن برای ویبره زنی حجمهای کوچک بتن و یا فضاها با دسترسی سخت استفاده میکنند.قدرت ارتعاش ویبراتور دریلی کم است. اما میتواند ارتعاش با دامنه کوتاه و فرکانس زیاد تولید کند. ارتعاش کمتوان اما فرکانس بالای ویبراتور تفنگی مناسب حباب گیری حجمهای کم بتن و یا حجمهای عمیق مانند قالب ستونها است. چرا که ارتعاش این دستگاه مانع از جابجایی ذرات سنگین بتن در عمق زیاد قالب میشود. از ویبراتور دریلی برای هر نوع فعالیت سیار در ویبره زنی فضاهای کوچک بتنی استفاده میکنند.کاربردهای ویبراتور دریلی کدامند؟
ویبراتور دریلی با هدف طراحی دستگاه ارتعاش قابل حمل ساخته میشود. اما در عمل بهترین نوع ویبراتور برای ایجاد ارتعاشهای سبک با دامنه کوتاه در فرکانس زیاد است. با در نظر گرفتن این نکات، عمده قابلیتهای کاربردی انواع شیلنگ ویبراتور دریلی به قرار زیر است.- ویبره زنی فضاهایی که دور از دسترس ماشینهای بزرگ ارتعاش هستند. ویبره زنی فضاهای حاشیهای در عملیاتهای عمرانی از این نمونه مکانها هستند.
- ویبره زنی ستونهای قالببندی شده از طراحی اسکلتهای بتن آرمه. دهانهی باریک و بلند قالب ستونها مناسب نفوذ شیلنگهای قدرتمند ویبراتور مکانیکی نیست. اما به راحتی میتوان از ویبره دریلی تا عمق باریک فضای ستون آرماتوربندی شده نفوذ کرد.
- ویبره زنی هر نوع فضای کوچک بتنریزی شده. ارتعاش قدرتمند ویبراتورهای مکانیکی باعث جابجایی ذرات بتن در حجمهای کوچک میشود. چنین فضاهایی به ارتعاش سبک با دامنه کوتاه اما فرکانس زیاد ویبره دریلی نیاز دارند. ویبره زنی قطعات پیش ساخته بتنی از چنین مواردی است.
- برای ویبره زنی کفهای بتنریزی شده و یا سقف سازههای بتن آرمه از ویبراتور دریلی استفاده میکنند.
- برای ویبره زنی تحت شرایط سیار با جابجایی ساده کارایی دارند.
مزیتهای استفاده از ویبراتور تفنگی
ویبره دریلی از دستگاههای ارتعاش متداول انواع فضاهای عمرانی است. قاعدتاً از این دستگاه نمیتوانید در حباب گیری هر حجم بتنی استفاده کنید. اما در صورت رعایت الزامات، مزایای استفاده از ویبره دریلی قابل توجه است. از قبیل:- ویبره دریلی با شرایط حملونقل ساده در ابعاد کوچک و وزن سبک طراحی شده است. این در حالی است که نمیتوانیم مولد بزرگ ویبراتورهای مکانیکی را به سادگی جابجا کنیم.
- روش کار با ویبره دریلی ساده است و تقریباً هر کسی با اندکی تمرین، اصول کار حرفهای با این دستگاه ارتعاش را یاد میگیرد.
- ویبره دریلی ارتعاش سبک با فرکانس زیاد تولید میکند که مناسب حجمهای محدود بتنریزی شده است.
- این دستگاه با برق تکفاز ۲۲۰ ولت جریان متناوب شهری کار میکند. دسترسی به برق شهری ساده و ارزان قیمت است.
- ویبراتور دستی به نسبت ویبراتورهای مکانیکی عملکرد امنتری دارد. قدرت ارتعاش آن محدود است و در حین کار باعث آسیب بدنی اپراتورها نمیشود.
- برای کار کردن نیازی به سوختهای فسیلی مانند بنزین و گازوئیل نداریم.
- آلودگی حین کار ویبراتور دریلی کم است. مثلاً با چالش روغن موتور در این دستگاه مواجه نیستیم.
- دود تولید نمیکنند. لذا مناسب کار در محیطهای سرپوشیده، مانند تونلها هستند. از طرفی خطری برای آلوده کردن محیطزیست ندارند.
- تولید صدای آنها کم است و حین کار باعث آزار اپراتور نمیشوند.
- کوچک و سبک وزن هستند. بنابراین در حین کار باعث خستگی اپراتورها نمیشوند.
- میتوان از ویبراتور دریلی در هر مکان و برای ارتعاش هر فضای محدود بتن ریزی استفاده کرد.
- ارزان قیمت هستند. قیمت ویبراتور دریلی به نسبت ویبراتورهای مکانیکی با مولدهای بزرگ و حجیم بسیار کمتر است.
تفاوت ویبره دریلی و ویبره دوشی
ویبره دوشی تیپ متفاوتی از ویبراتورهای قابل حمل شدن است. این دستگاه نیز به مانند ویبراتور دریلی برای جابهجایی ساده در محل عملیات بتن طراحی شده است. اما در سبک طراحی و روش کار تفاوتهایی با یکدیگر دارند.- در طراحی ویبره دریلی فقط از موتورهای الکتریکی تکفاز استفاده میکنند. اما برای طراحی ویبرهی دوشی از انواع موتورهای برقی و بنزینی استفاده شده است. موتور بنزینی این دستگاه تک سیلندر ۲ زمانه با حجم کوچک است.
- ویبره دریلی برای حمل در دستان اپراتور طراحی شده است. اما ویبراتور دوشی دارای بندهایی برای مستقر شدن در اندام اپراتورها هستند. از این رو در عملیاتهای گسترده ویبره زنی، کار کردن با مدلهای دوشی اندکی سادهتر است.
- ویبره دوشی قدرت ارتعاش بالاتری از ویبراتور دریلی دارد. اما ارتعاش آن در فرکانس کمتری تولید میشود. لذا چندان مناسب فضاهای بسیار کوچک بتنریزی شده مانند ارتعاش قطعات پیش ساخته بتنی نیستند.
- طول شیلنگ ویبره دوشی کوتاه است و معمولاً برای ارتعاش تا عمق حداکثر ۱ متری استفاده میشوند. این در حالی است که میتوانیم از ویبره دریلی برای ارتعاش عمیق بتن فضاهای باریک مانند ستونهای آرماتوربندی شده استفاده کنیم.
- ویبراتور دریلی قدرت مانور بالاتری به نسبت از ویبرهی دوشی دارد. با ویبره دریلی به راحتی میتوانیم در سطح فضاهای محدود و یا فضاها در ارتفاع، عملیات ارتعاش بتن را انجام دهیم.
- ویبره دریلی از ویبره دوشی ارزانتر است.
مراحل کار با ویبراتور دریلی بتن
مراحل کار با ویبراتور دریلی ساده است. اما در نهایت باید از عملکرد مطمئن دستگاه، وضعیت مناسب شیلنگ ارتعاش، موقعیت مطلوب ارتعاش بتن و خارج شدن تمام حبابهای هوا اطمینان داشته باشیم. لذا صرفاً با در دست داشتن ویبراتور دریلی مراحل درست کار انجام نمیشود. مراحل کار اصولی با ویبراتور دریلی به قرار زیر هستند.- در قدم اول، باید شیلنگ ارتعاش را به مولد دریلی دستگاه کوپل کنید. برای این کار باید شفت خروجی موتور ویبراتور را در داخل کوپلینگ انتهای شیلنگ قرار دهید.
- باید اتصال شیلنگ به موتور ویبراتور دریلی را محکم کنید. برای این منظور یک مهره در انتهای شیلنگ ارتعاش طراحی شده است. این مهره در رزوهی چپگرد بر روی محور موتور محکم میشود.
- حالا میتوانید از دکمه روشن و خاموش تعبیه شده بر روی بدنه دستگاه برای آغاز به کار دستگاه ویبراتور دریلی استفاده کنید. در ضمن این دکمه قابلیت قفل شدن دارد تا در عملیات طولانی مدت برای فعالیت زیاد دستگاه راحت باشید.
- دستگاه را برای مدت طولانی روشن نگه ندارید. در بازه زمانیهای منظم، دستگاه ویبراتور دریلی را خاموش کنید تا دستگاه استراحت کند.
- از کوبیده شدن سر شیلنگ ویبراتور یا همان پوکر بر روی سطح سخت زمین جداً خودداری کنید. پوکر بخش ارتعاش ویبراتور دریلی است و در تماس سخت به شدت آسیب میبینند.
- از شیلنگ با قطر پوکر مناسب حجم بتنریزی استفاده کنید. پوکرهای کوچک، قدرت کافی ویبره زنی حجم زیاد بتن را ندارند. در مقابل ارتعاش سنگین پوکرهای قطور باعث دو فاز شدن بتن در فضاهای کوچک میشود.
- سر پوکر در انتهای شیلنگ ویبراتور، بخش ارتعاش دستگاه است. این سر ارتعاش را به شکل عمودی در عمق بتن فرو کنید.
- مدت زمان قرارگیری پوکر در بتن محدود است. اگر پوکر زیاد در بتن باقی بماند، باعث دو فاز شدن حجم بتن میشود.
- پوکر را آهسته در بتن فرو کنید و پس از ۵ الی ۱۰ ثانیه آن را آهسته بیرون بکشید.
- پس از اتمام کار حتماً بدنه دستگاه و بدنه شیلنگ را تمیز کنید. هر نوع شیرابه بتن باعث فرسودگی دستگاه میشود.
- پس از اتمام کار شیلنگ را از ویبراتور دریلی جدا کرده و هر دو بخش دستگاه را در شرایط مطلوب نگهداری کنید.
- پیشفرض
- جدیدترین
- پربازدیدترین
- بیشترین امتیاز
مرتبسازی مقالات:
جدیدترین مقالات:
مشاهده مقالات بیشتر