معرفی انواع فیلتراسیون آبیاری قطره ای
![](https://farmsanat.com/Image/2g.webp)
فهرست مطالب
- انواع فیلتر آبیاری قطرهای؛ تصفیه و حذف ذرات ناخواسته
- آیا استفاده از فیلتر در سیستم آبیاری ضرورت دارد؟
- نگاهی کوتاه به سیستم آبیاری قطرهای
- چرا باید از انواع فیلترهای آبیاری قطره ای استفاده کرد؟
- مزایای فیلتراسیون آبیاری قطره ای :
- فیلتر دیسکی چیست؟
- برخی نکات در بهکارگیری فیلتر دیسکی آبیاری قطرهای
- فیلتر به روش هیدروسیکلون
- کاربرد هیدروسیکلون ها به عنوان یکی از انواع فیلترهای آبیاری قطره ای
- فیلتر شنی آبیاری قطره ای
- فیلتر مش (توری) یکی دیگر از انواع فیلتر آبیاری قطرهای
فیلتر آبیاری به عنوان یکی از تجهیزات اصلی برای جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند انسداد و گرفتگی قطره چکان ها در سیستم آبیاری قطره ای و آبیاری در نظر گرفته شده است. نیاز به فیلتر در سیستم های آبیاری میکرو بسته به نوع طراحی تجهیزات زهکشی ، ساختار آنها و کیفیت آب آبیاری بسیار متفاوت است.
برای جلوگیری از این مشکل ، قبل از ورود آب به شبکه آبیاری ، باید یک سری فیلتر مخصوص عبور داده شود تا پس از تصفیه آب فیلتر شده ، وارد شبکه آبیاری شود. انواع فیلتر آبیاری شامل: فیلتر توری، فیلتر دیسکی، سیلکلون و تانک شن می باشند. فیلترهای دیسکی و توری به عنوان یکی از پرکاربردترین تجهیزات در تصفیه آب محسوب می گردند که در انواع دستی و اتومات موجود بوده و به طور معمول قیمت فیلتر آبیاری اتومات از نوع دستی بیشتر است.
انواع فیلتر آبیاری قطرهای؛ تصفیه و حذف ذرات ناخواسته
فیلتراسیون و از نظر تصفیه آب ، یکی از مهم ترین قسمت های سیستم آبیاری است که فیلترهای مختلف آبیاری قطره ای وظیفه انجام آن را دارند. طبق معمول ، انواع فیلترهای آبیاری قطره ای بسته به ساختار و عملکرد متفاوت آنها ، به انواع و مدل های مختلفی تقسیم می شوند که قصد داریم آنها را در این یادداشت بررسی کنیم.
در یادداشت زیر ، نگاهی می اندازیم به فیلترهای دیسک آبیاری قطره ای ، فیلترهای ماسه آبیاری قطره ای و انواع دیگر فیلترهای آبیاری قطره ای ، مانند هیدروسیکلون ها که بیشتر از بقیه هستند ، و سعی می کنیم نحوه کارکرد آنها را در متن توضیح دهیم. . البته قبل از آن ، به دلیل و ضرورت استفاده از انواع فیلترهای آبیاری قطره ای در این سیستم نگاهی خواهیم داشت.
آیا استفاده از فیلتر در سیستم آبیاری ضرورت دارد؟
وقتی از آب فیلتر نشده برای آبیاری استفاده می کنیم ، منجر به مشکلات زیادی در سیستم آبیاری می شود. ذرات معلق در آب مانند شن و ماسه ، چوب ، ماسه درشت یا حتی جلبک ها می توانند وارد پمپ آب شده و به پروانه و سایر اجزای پمپ آسیب برسانند. سایش ناشی از وجود شن و ماسه در آب با گذشت زمان می تواند منجر به فرسودگی و از دست دادن قدرت و کارآیی پمپ شود و عملکرد سیستم آبیاری را تحت تأثیر قرار دهد.
یکی دیگر از مشکلات رایج در استفاده از آب فیلتر نشده ، آسیب رسیدن به دریچه های مورد استفاده در سیستم آبیاری است. ذرات شن و جلبک ها می توانند درون دریچه ها رسوب کرده و علاوه بر ایجاد خوردگی و فرسایش ، عملکرد و چرخش توپی و دیسک این نوع شیرها را مختل کنند. عبور ذرات شن و ماسه با گذشت زمان می تواند باعث ساییده شدن دیسک سوپاپ پروانه یا خوردگی آن شود و مکانیسم باز و بسته شدن شیر را مختل کند.
از دیگر اثرات عدم استفاده از سیستم فیلتراسیون می توان به آسیب رسیدن به لوله ها ، جانبی ها ، آب پاش ها و قطره چکان ها اشاره کرد. این ناخالصی ها در آب آبیاری می تواند منجر به مسدود شدن باران و قطره چکان شود. اگرچه در طراحی های مدرن ، نازل های قطره ای از مکانیزم خود تمیز شونده برخوردار هستند ، اما وجود سیستم فیلتراسیون احتمال گرفتگی احتمالی را از بین می برد. از دیگر معایب این عارضه می توان به اختلال در یکنواختی محلول پاشی و همچنین افت فشار در سیستم و عدم چرخش آبپاش ها اشاره کرد.
نگاهی کوتاه به سیستم آبیاری قطرهای
در آبیاری قطره ای ، آب معمولاً به صورت جمعی از منبع خاصی تأمین می شود و سپس با کمک مجموعه ای از لوله ها و قطره چکان ها به ریشه گیاهان منتقل می شود. در طراحی و تجهیز سیستم آبیاری قطره ای رعایت برخی نکات بسیار حائز اهمیت است زیرا این سیستم یکپارچه به دلیل شرایط خاص خود از حساسیت های بسیاری برخوردار است و از این نظر باید به دقت مهندسی شود.
در مزارع کشاورزی ، گاهی می توان از آب چاه برای تأمین آب سیستم استفاده کرد که ناخالصی های زیادی دارد. البته حتی اگر از منابع دیگری برای تأمین آب استفاده می کنید ، باز هم سطح بالایی از مواد معدنی و محلول در آب وجود دارد که باید به فکر راه حل مناسب برای آن باشید.
![معرفی انواع فیلتراسیون آبیاری قطره ای](\Image\farmPic2395.webp)
چرا باید از انواع فیلترهای آبیاری قطره ای استفاده کرد؟
به جای بررسی انواع فیلترهای آبیاری قطره ای ، بد نیست که به این سوال ریشه ای پاسخ دهیم ، اساساً چرا باید از این نوع قطره در سیستم آبیاری استفاده شود؟ توجه داشته باشید که در سیستم آبیاری قطره ای ، زیرا کار براساس استفاده از میکرو یا قطرات آب است ، بیشتر سوراخ هایی که برای تبادل آب به فضای خارج تعبیه شده اند ، کوچک و قطر کمی دارند.
به عنوان مثال ، قطره چکان که خود مسئول آخرین مرحله انتقال آب به ریشه گیاه هستند ، یک سوراخ کوچک دارند و این سوراخ به راحتی با ناخالصی های موجود در آب پر می شود. البته این تنها بخشی از داستان است؛ اگر ممکن است ناخالصی های محلول در آب به مرور زمان حتی لوله های سیستم را مسدود کند.
اگر آب بدون عبور از فیلتراسیون و از بین بردن ناخالصی ها به سیستم آبیاری قطره ای وارد شود ، باید سریعاً انتظار گرفتگی یا مشکلاتی مانند افت فشار در سیستم آبیاری را داشته باشید. کیفیت آب برای خود گیاهان نیز مهم است. آب در برخی مناطق PH نامتعادل دارد و ممکن است اسیدی یا قلیایی باشد که می تواند به ریشه گیاه آسیب برساند.
دلیل دیگر استفاده از انواع فیلترهای آبیاری قطره ای ، بهبود کیفیت آب قبل از استفاده از گیاهان است. سرانجام ، عملکرد فیلتر هم حفظ سلامت سیستم آبیاری قطره ای و هم بهبود کیفیت آب مورد استفاده گیاهان است.اکنون که با استفاده از انواع فیلترهای آبیاری قطره ای آشنا شدید ، وقت آن است که انواع مختلف را جداگانه بررسی کنید.
توجه داشته باشید که فیلترها در سیستم آبیاری قطره ای در دو دسته اصلی استفاده می شوند. برخی از فیلترها در ابتدای سیستم و قبل از توزیع آب در خطوط آب فیلتر می شوند و برخی دیگر در ابتدای ورود آب به سیستم استفاده می شوند.توجه داشته باشید که فیلترهای ابتدای سیستم آبیاری بزرگترین فیلترها هستند و باید از دبی بیشتری پشتیبانی کنند ، اما فیلترهای کوچکتر مجاور قطره چکان و در امتداد خطوط جانبی توزیع بسیار کوچکتر هستند.
مزایای فیلتراسیون آبیاری قطره ای :
• تصفیه و ایجاد آب سالم• جلوگیری از گرفتگی قطره چکانها• جلوگیری از گرفتگی آب پاشها• اطمینان از رسیدن آب کافی به گیاه• جلوگیری از هزینه اضافی تعویض قطره چکان• جلوگیری رسوب در شیرهای برقی• حذف ناخالصی های آب• جلوگیری از آسیب به پمپ ها• جلوگیری از گرفتگی لوله ها
فیلتر دیسکی چیست؟
یکی از جدیدترین و نوآورترین انواع فیلترهای آبیاری قطره ای ، فیلترهای دیسکی هستند. جالب است بدانید که ایده طراحی و استفاده از این نوع فیلترها به سیستم هیدرولیک بمب افکن -17 آمریکایی برمی گردد. اگرچه اساس ایده یکسان است ، اما با گذشت زمان ، از نظر ماده و روش تولید ، تغییرات و بهبودهای قابل توجهی داشته است.
نام آبیاری قطره ای فیلتر دیسکی از شکل ظاهری آن گرفته شده است که دقیقاً شبیه دیسک با دایره های خالی در مرکز است. در مورد روش نصب فیلتر دیسکی باید گفت که این صفحات حلقه ای به تعداد زیاد و در تراکم و به صورت استوانه روی هم قرار می گیرند. برای عبور از سیلندر ایجاد شده توسط فیلترهای دیسک ، آب باید وارد سیستم شود و دقیقاً به همین دلیل فیلتر می شود.
هر یک از این صفحات دارای منافذ و شیارهایی با قطر بسیار کم بین 25 تا 400 میکرون هستند. این بدان معنی است که ذرات محلول با قطر بزرگ قادر به عبور از منافذ نیستند و از آب جدا می شوند. فیلتر دیسکی آبیاری قطره ای یکبار مصرف نیست و پس از حذف آنها از استوانه ، می توانید توده ها و رسوبات سطح آنها را از بین ببرید.
البته روش دیگری نیز برای این کار وجود دارد که طی آن آب برعکس ، از دهانه ورودی به استوانه منتقل می شود و با این روش رسوبات با آب از آن خارج می شوند. البته ، معمولاً در آماده سازی آبیاری قطره ای معمولاً نیازی به کار جداگانه با دیسک ها نیست و مجموعه سیلندر را که حاوی همان دیسک ها است دریافت می کنید.
![معرفی انواع فیلتراسیون آبیاری قطره ای](\Image\farmPic2396.webp)
برخی نکات در بهکارگیری فیلتر دیسکی آبیاری قطرهای
• استفاده از فشارسنج در تعامل با این نوع فیلتر الزامی است. از طریق تخمین و تعیین میزان افت فشار میتوانید متوجه شوید که دیسکها تا چه حد دچار رسوبگذاری شده و جرم دارند.• فیلتر دیسکی آبیاری قطرهای برای آبهایی که حاوی میزانی از شن هستند مناسب نیستند زیرا به سرعت با انسداد و ناکارآمدی روبرو شده و در عین حال توان تصفیه کامل آب تا حد مد نظر را ندارند. این نوع فیلتر بیشتر مناسب حذف و فیلتر رس و ذرات آلی است.• در صورت باز کردن سیلندر، جریان ملایمی از آب نیز برای شست و شوی رسوب سطح دیسکها کافیست اما در صورت استفاده از روش جریان معکوس به فشار حداقلی 3 بار نیاز است تا کل جرمها و رسوبات از فضای بین دیسکها خارج شوند.• هر چند به نوعی فیلتر دیسکی آبیاری قطرهاییک مدل نوین و بهبود یافته نسبت به سایر انواع فیلتر آبیاری قطرهای است اما در برخی مصارف این نوع فیلتر به قدر سایرین کاربردی نیست. به طور مثال در همان مورد فوق، در مواجه با شن، انتخاب مناسبی نیستند.
فیلتر به روش هیدروسیکلون
نوع دیگر فیلتر آبیاری قطره ای هیدروسیکلون است. هیدروسیکلون ، همچنین به عنوان جدا کننده شن و ماسه شناخته می شود ، یک فیلتر گریز از مرکز است که در درجه اول برای حذف ذرات شن و ماسه و سایر ذرات با قطر بالا طراحی شده است.
استفاده از این نوع فیلترهای آبیاری قطره ای قبل از ورود انواع دیگر فیلترها به چرخه آب در بسیاری از سیستم ها ضروری است زیرا قسمت زیادی از ذرات بزرگ را از بین می برد و باعث افزایش چشمگیر عمر سایر فیلترها می شود.
در هیدروسیکلون نحوه کار این است که واحد مرکزی به شکل یک استوانه عمودی است. سپس آب از طریق ورودی مماسی وارد شده و در پیچ جریانی پیچشی و نزولی ایجاد می کند که در آن ذرات معلق و رسوبات موجود در آن به دلیل پیچ خوردگی آب توسط نیروی گریز از مرکز و پس از تماس ، به دیواره سیلندر منتقل می شوند. می چسبند.
همان جریان پیچشی و در گردش آب پس از برخورد به کف ، دوباره از محور اصلی سیلندر به سمت بالا پمپ می شود و سپس بدون رسوب از خروجی فیلتر خارج می شود.در پایین فیلتر هیدروسیکلون ، یک دریچه خروجی وظیفه تخلیه رسوبات و ذرات معلق ایجاد شده روی دیواره را دارد. اندازه سیلندر هیدروسیکلون به جریان آب ورودی بستگی دارد ، زیرا هرچه در هر واحد آب بیشتر نیاز داشته باشید ، طبیعی تر است که باید یکبار آب بیشتری را فیلتر و حذف کنید.
کاربرد هیدروسیکلون ها به عنوان یکی از انواع فیلترهای آبیاری قطره ای
اگرچه آب حاصل از این نوع فیلترها هرگز به اندازه کافی تصفیه نشده است ، فراموش نکنید که بدون استفاده از آن در ابتدای چرخه آب ، سیستم فیلتر شما با مشکل روبرو خواهد شد. قسمت مهمی از ذرات بزرگ و ماسه با قطر بزرگ توسط هیدروسیکلون از آب گرفته می شود و اگر همان شن و ماسه به فیلترهای دیگر مانند آبیاری قطره ای فیلتر دیسکی یا فیلتر مش برسد ، منافذ آنها را مسدود می کند. بنابراین با وجود استفاده از انواع دیگر فیلترها ، استفاده از فیلتر هیدروسیکلون به نوعی ضروری است.
فیلتر شنی آبیاری قطره ای
ممکن است در نگاه اول کمی عجیب به نظر برسد ، اما شن و ماسه کاربرد بسیار گسترده ای در زمینه فیلتراسیون آب دارد. البته شن و ماسه در این کاربرد قطعاً نوع خاصی از شن و ماسه است. فیلتر شنی آبیاری قطره یکی از معدود انواع رقابت با هیدروسیکلون است و توانایی فیلتر کردن آب با مقادیر زیادی از محلول های قطر بزرگ را دارد.
در فیلتر شنی آبیاری قطره ، لایه های مختلف استوانه فیلتر با شن و ماسه پر شده و آب ، پس از عبور از هر لایه ، ذرات محلول را با قطر مشخص از دست می دهد و تصفیه می کند. در این نوع فیلترها به نوعی فیلتر آبیاری قطره ای استوانه ای حاوی فیلتر مخزن فیلتر نیز گفته می شود.بدیهی است که هرچه میزان دبی مورد نیاز سیستم برای ورود آب بیشتر باشد ، باید از مخازن بزرگتر استفاده شود. در بعضی موارد فیلتر شنی آبیاری قطره می تواند جایگزین هیدروسیکلون شود.
![معرفی انواع فیلتراسیون آبیاری قطره ای](\Image\farmPic2397.webp)
تمیز کردن فیلتر شنی آبیاری قطره ای
همچنین می توان از روش جریان معکوس برای تمیز کردن این نوع فیلترهای آبیاری قطره ای استفاده کرد. در روش جریان معکوس ، همانطور که می دانید ، آب به روش مخالف و خلاف شرایط معمول به مخزن پمپ می شود و از این طریق رسوبات ایجاد شده بین ماسه ها از طرف مقابل خارج می شود.البته این تنها روش نیست و بعضی اوقات پس از برداشتن شن از مخزن و با الک دستی می توانید ذرات شن را دوباره تصفیه کرده و عملکرد اولیه آنها .
فیلتر مش (توری) یکی دیگر از انواع فیلتر آبیاری قطرهای
فیلترهای مشبک احتمالاً متداول ترین نوع فیلتر در اذهان عمومی هستند ، اگرچه بر خلاف سایر فیلترهای آبیاری قطره ای ، این فیلترها معمولاً به صورت جداگانه مورد استفاده قرار نمی گیرند. معمولاً برای استفاده از فیلتر مشبک لازم است که آب ابتدا از انواع دیگر فیلترهای آبیاری قطره ای عبور کرده و سپس وارد آن شود.
دلیل این امر این است که فیلتر مش به دلیل شرایط خاص معمولاً در مراحل آخر تصفیه مورد استفاده قرار می گیرد و اگر در مراحل اولیه مورد استفاده قرار گیرد ، به سرعت پر شده و مسدود می شود. ذراتی که فرصت عبور از فیلتر مش را دارند بسیار کوچک هستند. در بسیاری از موارد ، برای فیلتر بهتر آب و حذف مواد محلول ، از ترکیب فیلترهای مش چند لایه استفاده می شود.جایگزینی فیلترها در سیستم
فراموش نکنید که دو فیلتر خاص ممکن است عملکرد یکسانی داشته باشند ، اما در یک سیستم استاندارد نمی توانید یکدیگر را جایگزین کنید. در بسیاری از موارد ، با انجام چنین اشتباهی ، عمر سیستم با چالش های جدی روبرو خواهد شد.به عنوان مثال ، استفاده از فیلتری که دامنه عملکرد آن مربوط به دانه های بسیار ریز در ابتدای سیستم باشد ، باعث می شود فیلتر خیلی زودتر از آنچه فکر می کنید پر شود و مسیر آب را مسدود کند. بنابراین باید گفت که محل فیلترهای مختلف آبیاری قطره ای باید بسته به دانش مهندسی و تعیین شود. از طرف دیگر ، یکی از نکات مهم در کار با انواع فیلترهای آبیاری قطره ای ، تعمیر و نظارت مستمر آنها است.
مهم ترین ابزار شما تشخیص نقص در هر فیلتر فشارسنج است. فشارسنج به شما کمک می کند تا بر سلامت انواع فیلترهای آبیاری قطره ای نظارت داشته باشید. افت شدید فشار بعد از عبور جریان از فیلتر همیشه می تواند نشانه پر شدن و رسوب فیلتر باشد ، اگرچه این همیشه مشکلی نیست و باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. توجه داشته باشید که افت فشار در هنگام عبور آب از فیلتر طبیعی است و افراد با دانش مهندسی می دانند که چه مقدار از افت فشار نشان دهنده ضعف در فیلتر است.
این بسته به نوع فیلتر آبیاری قطره ای متفاوت است. به عنوان مثال ، افت فشار چند متری برای یک فیلتر عیب است اما برای فیلتر دیگر نه. تعیین دقیق این مسئله به دانش دقیق و مشخصات مختلف انواع مختلف فیلترهای آبیاری قطره ای بستگی دارد. معمولاً این مشخصات و افت فشار استاندارد هر فیلتر در اطلاعات فنی محصول قید می شود که طبق آن می توانید تصمیم بگیرید.
- پیشفرض
- جدیدترین
- پربازدیدترین
- بیشترین امتیاز
مرتبسازی مقالات:
جدیدترین مقالات: